Theater/Concert & Festivals

De Stormruiter 19 september 2018

Leeuwarden
Uitverkocht!
Waar:
WTC Leeuwarden
Datum:
19-09-2018
Aanvang:
20:00 uur
Kosten:
€ 42.50
Voor wie:
Leden met partner/vriend(in) maximaal 2 personen
Contactpersoon: Ida de vries E-mail: ida.de.vries@nuon.com

De Stormruiter is een beklijvend verhaal over ambitie, wilskracht en de strijd tegen de natuur. Een voorstelling die de zintuigen overspoelt met unieke ervaringen.

Friesland, 1750. Onder een typische Hollandse wolkenlucht stroomt het water zacht ruisend het land op en terug de zee in. In de wind klinkt gezang. Het komt vanaf de nieuwe dijk in het Bildt, aan de Friese kust. Mannen, vrouwen en kinderen ploeteren van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat om het laatste gat in de dijk te dichten. Ze zingen om de moed en het ritme erin te houden. Hun gezichten zijn besmeurd met modder, hun kleren zijn versleten. Paarden trekken kiepkarren met zand en stro de dijk op. Bij elke stap zakken de benen ver in de Bildtse klei. Dijkgraaf Hauke Haien bestijgt de schimmelhengst die een zigeunervrouw hem heeft gegeven, en die magische krachten wordt toegedicht. Hij galoppeert over de dijk om de dijkwerkers aan te jagen. Hij weet dat het niet lang meer zal duren, of de dijk is gereed. Een dijk die de mensen zal beschermen tegen elke denkbare storm, en die de eeuwen trotseert.Hauke’s vrouw Elke gebruikt de schimmelhengst ondertussen om mee te fokken, en blijkt daar zeer bedreven in. De zwarte nakomelingen zijn in heel Europa gewild en worden voor veel geld verkocht. Hauke en Elke werken beiden veel en hard, maar ze weten waar ze het voor doen: de paardenfokkerij én de nieuwe dijk zullen de inwoners van het Bildt veel welvaart en voorspoed brengen.
Maar dan keert het tij op het verkeerde moment. Het bijgeloof van de dijkwerkers werkt tegen Hauke en Elke. Roddels verzwakken hun positie. Het belang van de dijk en een nieuw Fries paardenras wordt betwijfeld. En er is een grote storm op komst.
Terwijl het zeewater dreigend kolkt en brult, probeert Hauke Haien te voorkomen dat zijn levenswerk verloren gaat. Maar dan slaat de natuur terug, harder dan Hauke ooit had kunnen bedenken.
De Stormruiter is een beklijvend verhaal over ambitie, wilskracht en de strijd tegen de natuur. Een voorstelling die de zintuigen overspoelt met unieke ervaringen.

Der Schimmelreiter
Het muziektheater De Stormruiter is gebaseerd op Der Schimmelreiter, de negentiende eeuwse novelle van de Duitse schrijver Theodor Storm. De gebeurtenissen in Der Schimmelreiter spelen zich af in Nord-Ost Friesland aan de Duitse waddenkust. De Stormruiter speelt zich af in het Bildt aan de Friese waddenkust

Friese Paarden
De Stormruiter is geschreven in opdracht van het Koninklijk Friesch Paarden-Stamboek (KFPS) en Stichting Faderpaard. Deze stichting zet zich in voor het behoud van het Friese paard en het onderstrepen van de culturele waarde van dit prachtige dier. Het is om die reden dat honderd Friese paarden zullen schitteren in deze bijzondere voorstelling.
Waar: WTC Leeuwarden
Datum: woensdag 19 september
Aanvang: 20:00 uur
Kosten € 42,50 p.p. 1e rangskaarten

Sluitingsdatum:  10 augustus

‹ Terug naar overzicht